Jerkfiske för nybörjaren – en guide

Jerkfiske för nybörjaren

Jag tänkte nu skriva en guide till er som vill börja jerkbait fiska. Denna guide går igenom det grundläggande du behöver veta när du ska jerkbait fiska.
All information kommer från mina egna erfarenheten och kommer inte alltid att vara det optimala för just dig, men när du läst igenom guiden så kommer du ha ett ”hum” om vad du behöver och hur du ska gå till väga.

Utrustning

Kommer du från Spinnfisket som du antagligen gör så är fisket metoderna väldigt olika, men lugn, Jerkbait fisket är inte någon raketforskning.
Kör du spinnfiske idag så kastar du ut och vevar hem ditt bete, då och då lägger du till ett spinnstopp, det här repeterar du tills du inte vill fiska mer.
Jerkbait fisket skiljer sig lite eller en hel del, du kastar oftast tyngre beten och rycker hem betet medan du synkar hem linan. Mer om det senare.

Vad behöver jag för att jerkbait fiska ?

Lina

Du måste ha en flätad lina gärna i storlekar om 0,32 – 0,40, personligen så kör jag med 0,35 då 0,32 har gett mig linbrott och 0,4 känns overkill.
Den flätade linan måste du ha för att du har full kontakt med betet hela tiden, jag provade att jerkbaitfiska med nylonlina, det är lite som att dra i ett gummiband där du inte har någon kännsla över hur ditt bete beter sig under vattnet, med den flätade linan så känner du verkligen kontakten med betet och så klart fisken!

60-P028-01354r powerproline

Jag använder Power pro’s lina i 0,35 storlek, det finns också väldigt många andra fabrikat och storlekar, innan du hittat dig själv gällande valet av lina så kan jag med gott rekommendera dig Power Pro 0,35, gällande färgval så är det också en smaksak, gäddan är inte särskilt kräsen av sig och bryr sig mindre om färgvalet

Spö

Ska du sätta igång med lite seriösare Jerkbait fiske så bör du skaffa en ”dirigentpinne” det är ett kortare spö som är väldigt styvt om man jämför med de vanliga 10 – 30 klingorna du använder till ditt spinn fiske. Själv använder jag ett Ron Thomson spö upp till 90g som gott och väl täcker in de betena jag kastar.

552ONE2JERK_HANDV

Rulle

Det finns en uppsjö av rullar att välja mellan, när jag började Jerkbait fiska så rekommendera de mig en lågprofil rulle då den skulle vara behagligare att fiska med, idag använder jag en klassisk amba rulle som jag stor trivs med. Du ska använda dig av en multirulle som du är bekväm med, testa dig fram i butiken kom i håg att mycket är en vane sak också. Titta gärna på rullar i 1500:- klassen som är gjorda för tyngre fiske, det finns ingen anledning att kasta pengarna i sjön.

Ambassadeur_5601JB www 03.1152350_6414

Här är tre mycket kompetenta rullar som kommer fungera bra till ditt jerkbait fiske alla rullarna ligger i prisklassen 1500 – 2000.

  • Abu Garcia ambassadeur 5601 JB
  • Abu Garcia ambassadeur Revo Toro
  • Abu Garcia ambassadeur 5501 Pro Rocket

Jag har haft revo torn och har idag 5501 Pro Rocket, jag är mycket nöjd med den rullen, Revon för mig kändes väldigt plastig och kanske lite stor men inte klumpig. Att välja rulle är som sagt en smaksak.

Tafs

Det finns idag lite olika typer av tafsar att välja mellan. Du har stela tafsar, flourocarbon tafsar, titan tafsar och vanliga ståltafsar
Jag kör idag med vanlig ståltafs som jag binder själv, det är billigt och det håller. De stela tafsarna tycker jag påverkar betets gång för mycket för att användas. Ska du knyta egna tafsar så titta på storlekarna runt 70 LBS, ska du knyta i flourocarbon ligg runt 0,9 eller mer.

bft-titanium-tafs FluorocarbonLeader1snap Kuusamo-15-cm-St-ltafs_6417635000147_1 images

Beten

Marknaden fullständigt kryllar av jerkbeten idag, men de betet jag absolut skulle föreslå att du börjar med är Bomber Herky Jerky eller Buster Jerk, det är ett bete som är en bra inkörsport, det är väldigt lätt jobbat och kostar inte en förmögenhet om du kastar bort ett.

bhj6_sal86

Mot fisket

Så där nu har du allt du behöver för din jerkbait karriär 🙂 Nu ska vi gå igenom vad du bör tänka på under fisket

Vi börjar med lite förberedelser innan premiär kastet, jag utgår nu från att det kommer vara första gången du kastar med en multirulle,
Det är en del skillnader jämt emot en haspel.

Aktivera Centrifugal bromsen alt magnetbromsen

En del rullar kommer med magnetbroms alt centrifugalbroms i form av små vikter, dessa kommer du åt genom att öppna den gaveln som EJ är vevgavel, rullarna är konstruerade så att du kan öppna gaveln utan verktyg. Tryck alla vikter innåt, har du en magnet broms så vrider du på reglaget till minimum
Detta kommer inte förhindra att spolen övervarvar i början av kastet och ger dig ett ”skatbo”. Gör du tvärt om och aktiverar vikterna så kommer det dock hjälpa dig förhindra skatbon. Men nu ska du ha dem avktiverade

SANY06960

Dra åt kastbromsen.

Kastbroms ? Kastbromsen är till för att förhindra att din rulle varvar över – det kommer hända någon gång! och då kommer du svära och få rensa i ”skatbot”
Börja med att dra den till max, dvs när du trycker ner din gavel/tum tangent så ska betet inte röra sig en mm

Klar ?
– Bra, släpp lite på bromsen nu till den punkt då ditt bete sakta sakta börjar dala ner mot marken.

product_thumb-1

Kastbromsen är det reglaget i guld, vissa rullar har två reglage, ett på vardera sida.

Första kastet.

Ta det nu lugnt och kasta iväg ditt bete, innan betet landar i vattnet så sätter du tummen på spolen och bromsar den för att förhindra ett ”skatbo”.
Besviken ? Lugn det var jag med, när jag kasta med min silver max första gången så blev jag besviken över hur kort jag kasta mitt bete…
Det beror på att bromsarna är satta till max och att du inte än vet hur du ska hantera utrustningen.
Ta några kast och lätta mer och mer på Kastbromsen tills du får ett skatbo. Nu vet du hur du ska ha din kastbroms inställd, nu går vi in på finliret.
Du kommer i håg centrifugalbromsen ? Nu ska vi aktivera hälften av vikterna.

Prova ett kast nu, gick det bra, inga skatbon ?
– Bra, då har vi ställt in din rulle någolunda för betet du använder, när du blivit mer van i kläderna så kommer du använda 0-2 C vikter och minimalt med kastbroms.

Börja fiska

Bra nu har du sakerna du behöver plus att du kan kasta! Nu ska vi börja fiska på ett korrekt sätt med.
När du jerkbait fiskar så ska du inte enformigt spinna hem ditt bete. Det är din uppgift att ge betet liv! Det gör du genom att knycka med spöt upp och ner.
Du gör rätt om du låter handen du håller på spöt jobba mest och det är egentligen den handen som ska ta hem linan, den andra handen använder du för att  synkronisera linan så den hela tiden är spänd.

Rätt och fel, det är väldigt svårt att med ordbeskriva hur du ska arbeta med spöt, och hur mycket du ska ta i, det här är nått du kommer komma fram till själv, mycket beror på vad fiskarna vill ha för dagen och vad för bete du använder, tyvärr så har jag inga klipp på detta men sök på youtube efter jerkbait fiske och titta på deras tekniker där.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s